Artikli Komentari

GN Official Website » Drugačiji stav, Region » Brčko Distrikt – mutnije od Save

Brčko Distrikt – mutnije od Save

lošeonakodobrosviđa mi seodlično

Da li je na pomolu konačna ‘bitka” za Brčko Distrikt i opstanak Bosne i Hercegovine ili je opet na djelu farsa u režiji kriminogenih pojedinaca i stranaka?

Piše: Gradimir Saldacki

Izvor: Brčanske e-Novine

Brčko Distrikt- bitka za BiH (foto:Flickr)

Brčko Distrikt- bitka za BiH (foto:Flickr)

U selu New Mladićevo, kao što je poznato na cijelom dunjaluku, uhapšen je Komadić, u stvari velika komadina ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, državi ni na nebu ni na zemlji. Džaba mu sve vojne škole, džaba mu ratno i poratno iskustvo, nije umio da izabere pravo mjesto za boravak. Da se odlučio za Brčko Distrikt, veliko je pitanje da li bi ikada bio uhapšen a možda bi i doživotno vršio neku od važnih funkcija u Vladi Brčko Distrikta, ko zna. Uz to, ne bi bilo daleko od pameti da bi bio i uspješan poslovan čovjek, kao i mnogi drugi.

Ne bih se dalje upuštao u ovu temu, ali želim da povučem jednu paralelu.

Prije godinu dana, odoka, Slobodna Bosna je, gotovo stoptocentno tačno, obznanila lokaciju na kojoj se nalazi Ratko Mladić. Tada je ta informacija proglašena za glupost ali evo, vrijeme je pokazalo ko je u pravu. S tim u vezi, podsjetiću na neke novije članke istog lista koji govore o kriminalu i kriminalnoj sprezi političkih partija u Brčko Distriktu. Da li treba da čekamo tih famoznih godinu dana, kao u slučaju Komadić-Mladić, ili će neke stvari ranije isplivati na površinu?

Biće. Izgleda, ovo drugo.

Zašto je baš sad SDP krenuo u hajku na Pajića?

Teško je reći da li su presudile gazde iz centrala ili nešto drugo, ali nakon par mjeseci, bez da se miješa strašni brčanski sindikat, SDP i ekipa odlučili su da izađu na crtu tzv gradonačelniku i njegovoj sviti. Sve u svemu, preslikava se situacija sa državnog nivoa, presjek želja i talova Mostara, Banja Luke i Sarajeva je preslikan na najvažnije područje: Brčko Distrikt gdje će se, kao što se odavno očekuje, odigrati presudna bitka za opstanak Bosne i Hercegovine koja može imati uticaja i na širi region..

U danima kada je CIK objavio vijest da su dva brčanska poslanika i tadašnji gradonačelnik u sukobu interesa, ova vijest je u Distriktu, bar javno, prošla gotovo neprimjećena. Tadašnjeg gradonačelnika kao da nije zanimalo šta kažu bh vlasti. Na upit Brčanskih e novina, odgovor na ovu temu dali su samo poslanik Šemso Saković i, sa velikim zakašnjenjem, Policija Brčko Distrikta. Svi ostali članovi Skupštine i Vlade BD, uključujući i tadašnjeg gradonačelnika, pravili su se blesavi.

U priču se, prividno ničim izazvan, uključio i navodno nezavisni institut iz Ljubljane- Ifimes koji se, gotovo bezrezervno, stavio na stranu tzv gradonačelnika Brčko Distrikta, Dragana Pajića, nizom saopštenja proisteklih, kako kažu, iz nezavisnih studija. Pri tome, osim površnih navoda ( u kojima svakako ima i istine) ne nude nikakve dokaze za svoje tvrdnje a, sa druge strane, trude se da budu čvrst oslonac tzv gradonačelniku Brčko Distrikta, Draganu Pajiću, čak ga i proglašavaju za najgradonačelnika u BiH. Za nekog ko, bar zvanično, želi biti neutralan i pravičan-u svemu iznose premalo argumenata .

Sam Pajić nedeljama se nje oglašavao na odluku CIK da se nalazi u sukobu interesa a kada mu je sud odbio žalbu na odluku CIK a ni tada nije bio previše rječit. Valjda po Dodikovoj školi koja ga uči da se SNSD kabadahije nalaze iznad zakona. Međutim, sada su se nakon dužeg vremena, najzad usudili ( ili poslušali direktive iz Sarajeva) poslanici SDP-a da se priključe poslanicima Stakiću i Bogićeviću u izbacivanju Pajića iz gradonačelničke fotelje, odustajući tako od dotadašnjeg naivnog i lakrdijaškog očekivanja da se sam Pajić povuče kao moralan čovjek. Toliko je moralan da ni nakon smjene ne odustaje od te fotelje a o moralnom poslovanju o kojem pišu mediji da i ne govorimo.

Preslikavanje BiH

Za razliku od prethodnih situacija ( odluke CIK i suda) Dragan dr Pajić na odluku brčanske Skupštine reaguje promptno i u roku od par sati saziva konferenciju za štampu na kojoj, iznosi i neke činjenice koje je trebalo odavno da kaže, ali faktički objavljuje da ne priznaje svoju smjenu.

Istovremeno, nakon tihog duvanja sa strane, pun vjetar u jedra daju mu i samoproklamovane vođe hrvatskog naroda u Brčko Distriktu. Imajući u vidu dešavanja na državnom nivou, ne moramo se previše čuditi. Malom Dodiku ( Pajiću) u pomoć stiže mali Čović ( Domić). Bosić je, naravno, pri ruci ( osim dok, možda , ne ode na rukoljub Komadiću kao što je i Dabiću), a jedino je nejasno ko preuzima ulogu brčanskog Vlajkija- Ivo Filipović ili Ivan Krndelj. Filipović tvrdi da je Dragan Pajić oštećen smjenom a nikome od ove trojice, koliko se sjećam, nije palo na pamet da upitaju Pajića i nadležne organe za koliko je oštećen budžet Brčko Distrikta u pajićevu korist, kako se tvrdi u medijima i zbog čega je CIK objavio da postoji sukob interesa. Za razliku od saopštenja drugih stranaka o ovoj temi njihovo saopštenje objavljuje i zvanična internet stranica Vlade Brčko Distrikta koja tako još jednom pokazuje da postaje privatna stranica Dragana Pajića jer ionako malo šta objavljuje što nije vezano s njegovim likom i djelom. Jedino još ne objavljuju kada gradonačelnik prdne, valjda smatraju da je to previše privatna stvar a i svakako se čuje i osjeti. Svemogući Pajić ( ili njegovi mentori) uz ovu stranicu uspijevaju da i Ifimes polako pretvore u svoju oglasnu ploču. Ovaj institut se u svojim saopštenjima bavi isključivo odbranom vrlog ”najgradonačelnika” i napadima na SDP. Iskoristiću priliku da pozovem te eksperte da javno iznesu argumente, ali ne paušalne, o kriminalnim radnjama koje pominju i dokaze o tome da Dragan Pajić nije kriminalac kako se pominje, kad već on sam neće ili ne može da izađe pred narod i kaže šta je tačno.

Jedna od stvari, istini za volju ne i jedina, koju Ifimes iznosi a to je da se očekivalo od javnog tužioca Zekerije Mujkanovića reagovanje na smjenu Dragana dr Pajića. Međutim, čudno je da ne pominju da se od istog čovjeka očekivalo i reagovanje na optužbe da je grad oštećen za 7-15 milina KM i u još nekim situacijama. Očito, čovjek ne voli da se miješa u svoj posao, valjda da nešto ne pokvari. Nažalost, puno toga zavisi od njegovog (ne)rada i Mujkanović bi morao pod hitno da odluči da li će da radi ili da da ostavku.

Brčko Distrikt- propast zbog interesa pojedinaca?

Dakle, glavna bitka za opstanak Bosne i Hercegovine rasplamtava se na jedino logičnom mjestu- Brčko Distriktu, dok brčanske mutikaše još gledaju da maznu što se hapit dade. U suštini, najveći problem Brčko Distrikta i jesu privatni interesi. Dobijanjem statusa Distrikta uklonjene su, zakonski, teritorijalne pretenzije i otvorene velike mogućnosti razvoja. Međutim, sve je jasnije da su te mogućnosti pojedinci koristili za svoje interese i da Distrikt nije gradio i razvijao u interesu svih svojih građana i BiH već se sve radilo ili kočilo u cilju ostvarivanja interesa pojedinaca i pojedinih stranaka. Gotovo da nema ni jednog projekta koji je prošao rešeto brčanskih moćnika bez famozne formule IMT a većina onih koji nisu uključili tu formulu nije mogla ni da prođe. Što je moć kabadahija bivala veća snaga Distrikta se smanjivala. Na kraju smo preko konc vlasti došli do ovoga što imamo danas. Ponovo se prebrojavaju krvna zrnca ( umjesto para koje su nestale) i pokušava sa bacanjem Distrikta u komu u kojoj se nalazi čitava država. Ponovo se interes pojedinaca i pojedinih stranaka stavlja iznad interesa grada i države proturajući to po veće viđenom receptu pod nacionalni interes. Šta je u stvari nacionalni interes? Kriminalci u zatvorima, radnici u fabrikama, zemljoradnici na njivama, sveštenici van politike. Sve ostalo je zabluda i laž, put u propast.

 

NAJGLEDANIJI VIDEO

Majstorica i majstor (foto:pornovideotv.net)

Majstorica i majstor

© 2011, GN Official Website. All rights reserved.

Sadržaj iz: Drugačiji stav, Region · Tagovi: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Pošaljite komentar