Artikli Komentari

GN Official Website » Hobi&Kuća » Crvena rozela (Platycercus Eximius)

Crvena rozela (Platycercus Eximius)

lošeonakodobrosviđa mi seodlično

Ova vrsta papagaja naseljava pretežno jugoistočne delove Australije. Gnezde se u rupama panjeva, a nisu im strane ni duplje visokih stabala pod uslovom da su dovoljno duboke.

Crvena rozela (foto:www.ozanimals.com)

Crvena rozela, Platycercus Eximius (foto:www.ozanimals.com)

Razlike u polovima su prilično uočljive samim tim što je intenzitet, naročito crvene boje na glavi ženke, nešto slabiji, grudi kod ženki imaju razliveniju crveno-žutu boju, dok je to kod mužjaka striktno odsečena, bez prelivanja. Glava ženke je nešto sitnija, a raspored i veličina belog reda perja sa unutrašnje strane krila je uočljivo različit.

Veličina crvene rozele kreće se od 30-32cm što je svrstava u srednje papagaje. Zbog svoje izuzetne koloritnosti, crvena glava, grudi crveno-žuto-zelene, sa zeleno-plavim repom, zeleno-crnim krilima oivičenim plavim letnjim perima, leđima žuto-crno-zelenim sa oblikom pera kao krljušt kod riba, ne često ovu vrstu papagaja u narodu zovu i mali ara.

Oglašava se veoma prijatnim glasom, ne bučnim, prilično je radoznala i temperamentna prilikom kretanja, gegajući se pri hodu, a i izuzetno je dobar letač. Lako se pripitomljava, moguće je naučiti da oponaša izvestan broj reči. Pošto obitava u područjima savana, to joj je ishrana vezana za razne vrste semenja savnskih biljaka i plodova lokalnog rastinja. Ljubitelj je voća i povrća, a razni insekti zadovoljavaju njene potrebe za proteinima.

Pare se jednom ili dva puta godišnje, i izuzetno tri puta. Po parenju ženka snese 4-7 belih jaja noseći ih u intervalu od dva dana, a počeće da leži na njima posle treće snešenog jajeta. Period inkubacije traje 21 dan, s tim što po izletanju mladi ostaju u gnezdu još 4-5 nedelja.U tom periodu potpuno operjavaju i po napuštanju gnezda ostaju uz roditelje još 3-4 nedelje kada se i u potpunosti osamostaljuju, a to je vreme kada ih i treba odvojiti od roditelja, kako bi ovi mogli da započnu sa novim ciklusom parenja, jer bi u suprotnom roditelji napali i čupali svoje mlade.

U domestikovanim uslovima crvene rozele treba hraniti semenjem prosa, suncokreta, svetlog semena, muhara, sirka šećerca, američkog sirka i povremeno zrnevljem konoplje, uz obavezan dodatak vitamina i minerala. Što se tiče sveže zelene hrane naizmenično treba davati list maslačka, šargarepu, jabuke, krastavac, spanać ili grančice sa lišćem peršuna jer su ovo prirodni vitamini i minerali.

Kao kućni ljubimac, crvena rozela je veoma zahvalna u pogledu privrženosti, tihog i prijatnog oglašavanja, neizmerne koloritnosti i prilične dugovečnosti koja optimalno iznosi oko 30 godina.

 

NAJGLEDANIJI VIDEO

Majstorica i majstor (foto:pornovideotv.net)

Majstorica i majstor

© 2010, GN Official Website. All rights reserved.

Sadržaj iz: Hobi&Kuća · Tagovi: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Pošaljite komentar