Artikli Komentari

GN Official Website » Zdravlje » Kako bezbedno otkloniti mladeže

Kako bezbedno otkloniti mladeže

lošeonakodobrosviđa mi seodlično

Naučna saznanja vezana za mladeže u zadnjih 20 godina do kojih se došlo kroz sveobuhvatne medicinske studije dramatično su promenila stavove u medicini vezano za ovu temu.

Mladeži (foto:www.fbiblogs.com)

Mladeži (foto:www.fbiblogs.com)

Raniji stav da je uklanjanje mladeža opasno po zdravlje je u potpunosti netačan i poticao je iz neznanja.

Da bi se razbili tabui vezani za mladeže potrebno je znati činjenice a to su:

1. Mladeži su u većini slučajeva bezopasne nakupnine pigmentnih ćelija u koži koje se pojavljuju u prvim godinama života ili kasnije i spadaju u grupu stečenih madeža.

2. Rizični mladeži su kongenitalni mladeži koji su prisutni na samom rođenju ali njihov broj obično ne prelazi 4- 5 odsto u opštoj populaciji.

3. Mladeži su prisutni u svim uzrastima, a posle tridesete godine gotovo da nema osobe koja nema između 10 i 40 mladeža, a nekada i više.

4. Postoje različite vrste mladeža i oni mogu biti u nivou kože ili blago uzdignuti ili na peteljci, pravilnog ili nepravilnog oblika svetlo braon do mrko crne boje.
 
5. Većina mladeža su potpuno bezopasni i predstavljaju samo estetski problem ili se nalaze na nezgodnom mestu gde su izloženi povredama pa ih je preporučljivo skinuti iz praktičnih razloga i u tim slučajevima metoda izbora je otklanjanje raditalasima.

6. Opsežnim medicinskim studijama je dokazano da trauma mladeža sama po sebi nikada ne dovodi do obolevanja mladeža i posledične pojave tumora – malignog melanoma.

7. Jedini dokazani rizični faktor je UV zračenje (sunčeva svetlost ili veštačko UV zračenje) koje izaziva pojačanu aktivnost melanocita (pigmentne ćelije mladeža) što može dovesti do nastanka tumora.

8. Kao dodatni rizični faktor je dokazana genetska predispozicija, tako da pacijenti sa porodičnim opterećenjem (ako je neko u porodici imao maligni melanom) moraju obraditi posebnu pažnju i redovno pratiti svoje mladeže ili ih preventivno otkloniti.

9. U zavisnosti od tipa mladeža oni se mogu otklanjati klasičnom hirurškom ekscizijom ili tehnikom radiotalasa (hirurška tehnika kod koje se ekscizija vrši elektrodom umesto skalpelom).

10. Obavezan je patohistološki pregled mladeža (pregled odstranjenog mladeža pod mikroskopom od strane patologa) bez obzira kojom metodom se radi i da li se mladež uklanja iz esteskih razloga ili zdravstvenih razloga.

11. Dubina i širina ekscizije bez obzira kojom tehnikom se radi zavisi prvenstveno od tipa mladeža, lokalizacije i da li se uklanja iz estetskih razloga ili se na mladežu uočavaju neke rizične promene u strukturi, boji i obliku.

12. Da li je mladež bezopasan ili ne osim kliničkog pregleda, često je neophodno uraditi i kompjuterizovanu dermoskopiju na Mole Max aparatu. Kompjuterizovana dermoskopija – Mole Max je bezbolna i neinvazivna dijagnostička metoda koja omogućava preoperativni pregled strukture mladeža.Mole max stvara trodimenzionalnu sliku što nam omogućava precizan uvid u oblik , veličinu i strukturu same promene, obrazac i raspored pigmenta, oblik i raspored krvnih sudova i prisustvo ili odsustvo regresionih struktura ili infiltracije. To su sve podaci koji su neophodni da bi se detaljno analizirao odgrovarajući mladež i sasvim precizno isključila maligna alteracija sa verovatnoćom od 97- 98 odsto.

13. Da bi se pravovremeno postavila dijagnoza i sprovelo lečenje, potrebno je da se svi mladeži i druge nejasne promene na koži redovno kontrolišu i dijagnostički prate kompjuterizovanom dermoskopijom Mole Max. To je izuzetno značajno za sve osobe koje primete neke promene na mladežima, a posebno za rizične grupe : osobe sa preko 50 mladeža , rizične profesije: poljoprivrednici, građevinci, moreplovci i svi oni koji su dugo u toku godine izloženi suncu , osobe sa porodičnim opterećenjem u smislu karcinoma ili melanoma kože kod kojih se mora sprovoditi kontinuirano praćenje mladeža, svake godine posle izlaganja suncu.

14. Klasična hirurška ekscizija se koristi za kongenitalne i displastične mladeže, prekanceroze i suspektne lezije, a sve ostale promene se mogu otklanjati raditalasima.

15. Radiotalasi su savremena hirurška tehnika koja ima najširu upotrebu u plastičnoj hirurgiji i dermatohirurgiji jer je upravo u ovim granama medicine najbitnije dobiti što finiji i skoro neprimetan ožiljak.

Najveće prednosti radiotalasa su minimalna trauma tkiva pa samim tim dovode do lakšeg i boljeg zarastanja rana bez ožiljaka ili sa jedva primetnim ožiljcima.

Metoda je bezbedna, beskrvna i bezbolna (koristi se lokalni anestetik u obliku kreme) i toliko elegantna da pacijenti nemaju osećaj da se podvrgavaju hirurškoj intervenciji što je od presudnog značaja za smanjenje stresa i osećaj komfora pacijenta.

Raditalasi su idealna tehnika i za sve ostale benigne promene na koži bradavice, keratoze, fibrome, granulome, aterome, dermatofibrome, siringome, ksantelazme i angiome. Jedna od najvećih prednosti radiotalasa je da su metoda izbora za otklanjanje promena na očnim kapcima zbog svoje preciznosti i apsolutne bezbednosti po oči.

Intervencije radiotalasima traju izuzetno kratko 20- 30 sekundi a daju izuzetan estetski rezultat.

Širom sveta se beleži ekstremni porast malignih tumora kože a posebno melanoma kože koji spada u najzloćudnije tumore, jer brzo raste i rano metastazira. Jedini način da se smanji broj obolelih od malignih tumora kože je pravovremena dijagnostika i otklanjanje suspektnih promena pre nego sto se one transformisu u tumor. Na pravovremenoj dijagnostici se insistira jer se u početnim fazama svi maligni tumori kože u potpunosti mogu izlečiti jednostavnom hirurškom ekscizijom, bez dodatne terapije (hemioterapija-citostatici ili zračenje).

Koji su faktori rizika za nastanak tumora?

Rizični faktori koji potenciraju nastanak tumora kože su:

- prekomerno izlaganje suncu i UV zracima u solarijumu
- veliki broj mladeža na koži
- svetao ten i prisustvo pegica
- osobe sa svetloplavom ili crvenosmeđom kosom
- porodična predispozicija

Koje su to promene na mladežu na koje pacijent treba da obrati pažnju?

Znaci upozorenja kada se mladež menja u melanom mada ne treba zaboraviti da se melanom može javiti i na nepromenjenoj koži ili na pigmentnim promenama koje ne spadaju u kategoriju mladeža).

- nepravilna ivica mladeža,
- brz rast mladeža
- neravna površina, promena u boji i obliku,
- svrab ili spontano krvarenje

Da li se mogu mladeži i preventivno skidati?

Naravno, to je druga mogućnost da se smanji rizik od tumora kože blagovremenim odstranjivanjem zdravih mladeža.

Mladeži se mogu skidati klasičnom hirurškom ekscizijom ili radiotalasima ali uz obaveznu HP verifikaciju.

 

NAJGLEDANIJI VIDEO

Kompletan seks u radionici

Kompletan seks u radionici

© 2011, GN Official Website. All rights reserved.

Sadržaj iz: Zdravlje · Tagovi: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Pošaljite komentar