Artikli Komentari

GN Official Website » Gastronomija, Hobi&Kuća » Kako da sami uzgajate i sušite začinsko bilje

Kako da sami uzgajate i sušite začinsko bilje

lošeonakodobrosviđa mi seodlično

Svaka biljka zahteva specifično uzgajanje, ali će većina začinskih vrsta imati veću aromu ukoliko se pravilno uzgaja i prehranjuje. Najpogodniji za uzgajanje u saksiji su ruzmarin, peršun i majčina dušica.

Bosiljak, začinsko bilje (foto:Flickr)

Bosiljak, začinsko bilje (foto:Flickr)

ŽALFIJA

Ona se sadi u martu u saksijama, a u maju se presađuje na otvoreno. Pošto se žalfija razvija u nizak drvenast grm, poželjno je da između biljaka ostavite razmak od oko 30 centimetara.

PERŠUN

Peršun je dvogodišnja biljka, pošto mu treba dugo da proklija može da se seje u saksijama, a inače se seje u martu na otvorenom. Otporan je na mraz, pa ako ga tokom zime prekrijete suvim šibljem, u rano proleće možete brati sveže listove. Peršun svake godine morate da sadite na drugom mestu.

MIROĐIJA

Mirođija se sadi od polovine aprila do juna na dobro nađubrenom zemljištu koje je izrazito osunčano. Ukoliko je samo jednom cvetala i oplodila se ubuduće će se sama širiti.

BOSILJAK

Bosiljak je jednogodišnja biljka i trebalo bi ga gajiti na osunčanom mestu i na zemlji bogatoj hranljivim materijama. On zahteva i dosta vode.

RUZMARIN

Ruzmarin možete gajiti u vrtu ili u saksiji na terasi ili kuhinjskom prozoru. Žbun ruzmarina je veoma dekorativan. On traži siromašno, ali propusno tlo. Voli toplotu, pa se zimi obavezno unosi u kuću i čuva na hladnom, ali svetlom mestu i umereno zaliva.

MAJČINA DUŠICA

Majčina dušica je višegodišnja biljka i pogodna je za uzgajanje u saksiji. Važno je da znate da svake godine gubi po malo od svoje aromatičnosti, pa ne bi bilo loše da s vremena na vreme zasadite ponovo.

ČUVANJE ZAČINSKOG BILJA

Najpouzdaniji način da sačuvate začinsko bilje je sušenje. Da biste ga osušili, možete da povežete strukove bilja koncem i okačite ih na nekom suvom i senovitom mestu.

Možete da ga poređate i jedno do drugog, na čistu podlogu (papir ili tkaninu), a zatim ga stavite na toplo mesto (ne direktno izloženo suncu) i zaštićeno od vetra.

Treći način sušenja jeste da strukove bilja poređane u pleh sušite u poluotvorenoj rerni zagrejanoj najviše na 40 stepeni Celzijusa.

Sveže začinsko bilje može da se čuva nekoliko dana u frižideru ako ga dobro operete, ocedite i stavite u plastičnu kutiju. Zamrznuto može da traje i duže od šest meseci.

NAJGLEDANIJI VIDEO

Kompletan seks u radionici

Kompletan seks u radionici

© 2011, GN Official Website. All rights reserved.

Sadržaj iz: Gastronomija, Hobi&Kuća · Tagovi: , , , , , , , , , , , , ,

Pošaljite komentar