Artikli Komentari

GN Official Website » Ljubav&Seks, Preporučujemo, Vesti » Kako navlažiti suvu vaginu?

Kako navlažiti suvu vaginu?

lošeonakodobrosviđa mi seodlično

Suva vagina prouzrokuje nelagodu, može biti bolna i uzrokovati mnoge druge probleme. Pobrinite se da vaša vagina bude navlažena, a vi zadovoljni i bez suvišnih briga. Šta znači suva vagina? Koji su uzroci?

Piše: T. B.

Izvor: IntimateMedicine

Žene (foto:IntimateMedicine)

Šta znači suva vagina? (foto:IntimateMedicine)

Najčešće se žene s problemom suve vagine počnu susretati tek u menopauzi, kad dolazi do hormonalnih promena pa se, sldom njih, vagina teže navlažuje. Ipak, velik  broj žena probleme suve vagine oseća puno ranije. Uzroci suvoće vagine su brojni.

Uzroci suve vagine

Opseg i intenzitet suve vagine ovise o uzrocima isušenosti, napredovanja bolesti i lečenja. Među uzročnike suve vagine ubrajamo uzimanje antidepresiva, jer utiču na proizvodnju hijaluronske kiseline koja je povezana s proizvodnjom estrogena, a sledom toga i s vlažnosti i atrofijom vagine.

Estrogen brine o zdravlju vaginalnog tkiva tako što omogućuje navlaženost, elastičnost i kiselost. Vrednost estrogena pada i radi menopauze, poroda, dojenja, pušenja, odstanjenih jajnika i teškoća s imunitetom.

Drugi uzroci suve vagine mogu biti stres, naporne fizičke vežbe ili preterana upotreba sapuna. Osim toga vaginu mogu isušiti alergije i lekovi protiv prehlade. Suvu vaginu uglavnom prate bolni polni odnosi, svrabež, osećaj žarenja, bol i lagano krvarenje tokom polnih odnosa.

Šta učiniti kada je vagina suva?

Postoji nekoliko načina kako sprečiti ili ublažiti suvoću vagine. Neki stručnjaci preporučuju da za početak probate s redovnim polnim odnosima – bar dva puta nedeljno. Možete isprobati i kreme bazirane na hormonima. Ipak, takve biste kreme trebali izbegavati ako ste preboleli rak dojke ili rak materice. Može vam pomoći i uzimanje ribljeg ulja i semenki lana. Oni sadrže puno omega 3 masnih kiselina. Pomaže i jaglac, bogat omega 6 masnim kiselinama te maslinovo i lešnikovo ulje koji su puni omega 9 masnih kiselina.

Izbegavajte jake sapune. Pri umivanju ne trljajte vaginu jako i dugo, a većinom je za higijenu vaše vagine dovoljna samo voda. Ako je vaša vagina suva radi pomanjkanja estrogena, potrebna je estrogenska terapija. Bez obzira na to da ste spremne na sve, samo da bi nestao problem suve vagine, izbegavajte recepte s sirćetom, jogurtom, kremom za ruke i penušavim kupkama.

Sledeća mogućnost za rešavanje problema suve vagine je upotreba vaginalnih ovlaživača, koji omogućuju nehormonsko lečenje. Vaginalne ovlaživače ne mogu nadomestiti lubrikanti, koji se, pre svega, upotrebljavaju za navlaženost tokom polnih odnosa i tek kratkotrajno rešavaju problem suve vagine.

 

Zašto se žene seksaju analno?
Kako prepoznati frigidnu ženu?
Bila sam zločesta - udari me po guzi!
Ako spavaš s njim , neće te voleti
Mora li penis zaista biti dug +20?
Žene vole da gledaju gej porniće
Koga izabrati za seks u troje?
I žene su za grupni seks
Kako je zadovoljiti prstima?
Kako razlikovati silikonske od pravih grudi
Šta muškarci vole u seksu?
Šta žene ne vole za vreme seksa?
Zašto žene vrište tokom seksa

NAJGLEDANIJI VIDEO

Kompletan seks u radionici

Ona ga servisirala, on joj garažirao

© 2013, GN Official Website. All rights reserved.

Sadržaj iz: Ljubav&Seks, Preporučujemo, Vesti · Tagovi: , , , , ,

1 Komentar "Kako navlažiti suvu vaginu?"

  1. Vesna says:

    Nijedna vagina nije suva na pocetku ljubavne igre, nego se osusi kad je partner smori. Ako je dosadan i nemastovit, ako ne ume da mazi i ljubi, ako mu pada tuki pa se diže, pa pada diže se -- naravno da ce žena da se osuši. Takodje, od kondoma hoce da presusi i kad se tokom sexa obrise masni sloj na kondomu pocinje da zapinje, tada treba lubrikant ..

Pošaljite komentar