Artikli Komentari

GN Official Website » Gastronomija, Zdravlje » Kako se jede voće

Kako se jede voće

lošeonakodobrosviđa mi seodlično

Svi mi mislimo da jesti voće znači samo kupovinu voća, sečenje na kriške i stavljanje u usta. To nije tako jednostavno. Važno je da znate i kako i kada se jede voće.

Prilog: Ivana Stojanović

Kako ga konzumirati

Kako ga konzumirati

 
Koji je ispravan način da se jede voće?
   
NAJPRE TO ZNAČI DA VOĆE NE TREBA JESTI POSLE OBROKA! VOĆE TREBA JESTI NA PRAZAN STOMAK.
 
Jedenje voće igra glavnu ulogu u detoksifikaciji vašeg organizma, kojeg snabdeva sa velikom količinom energije za mršavljenje i za druge životne aktivnosti.
 
PLODOVI VOĆA SU NAJVAŽNIJA HRANA
 
Recimo da pojedete dve kriške hleba, a zatim krišku voća. Komad voća je spreman da prođe ravno kroz želudac u creva, ali ga hleb sprečava u tome.
 
U međuvremenu, ceo obrok se raspadne i fermentira i pretvara u kiselinu. Beznačajna količina voća dolazi u kontakt sa hranom u želucu, pospešuje probavu i sokove, pa cela masa takve hrane počinje da se kvari.
 
Jedite voće na prazan stomak, i to pre obroka! Čuli ste kako se ljudi žale: Podrigujem svaki put kada jedem lubenice i kada pojedem durijan (plod neprijatnog mirisa sa drveta durijan na jugoistoku Azije) nadima mi se stomak. Kad pojedem banane imam osećaj da pod hitno moram da odem u toalet, itd. To se neće desiti ako pojedete voće na prazan stomak. Voće pomešano sa drugom hranom izaziva truljenje i proizvodi gasove. Dakle, vi se zato nadimate!

To se ne događa sa nekim plodovima, kao što su napr. pomorandže i limuni, jer su oni kiseli, pa u našem telu sve voće postaje alkalno, u skladu sa istraživanjem dr Herberta Šeltona, koji se bavio ovim problemima. Ako jedete voće na ispravan način, moćićete da steknete svu tajnu lepote, dugovečnosti, zdravlja, energije, sreće i normalnu težinu.
 
Ako hoćete da pijete voćni sok – pijte samo sok od svežeg voća, a ne koncentrat sokova iz konzervi. Nemojte piti zagrejan sok. Nemojte jesti ni kuvano voće, jer tada uopšte ne dobijate njegove hranljive materije. Dobijate samo – ukus. Kuvanje uništi sve vitamine.
 
Jedenje celog ploda je bolje nego pijenje sokova. Ako hoćete da pijete voćni sok, pijte ga sporo – gutljaj po gutljaj, jer morate da ga pomešate sa pljuvačkom pre gutanja. Svakog trećeg dana možete jesti voće da bi brzo očistili svoje telo od toksina. Ako jedete samo voće i pijete voćni sok 3 dana i sami ćete se iznenaditi da će vam vaši prijatelji kazati da izgledate veoma osveženi!
 
KIVI: Mali ali moćni, i dobar izvor kalijuma, magnezijuma, vitamina E i vlakana. Njegov sadržaj C vitamina je dvostruko veći od onog kod pomorandže!
 
JABUKA: Da li jabuka zaista odlaže dan odlaska kod lekara? Iako jabuka ima mali sadržaj vitamina C, on je antioksidantan i flavonoidan (sadrži grupu organskih komponenti u kori plodova) i povećava aktivno delovanje vitamina C, čime pomaže da se smanji rizik od raka debelog creva, srčani i moždani udar.
 
JAGODA: Jagoda je zaštitno voće. Jagode spadaju među glavno voće, koje ima najveću antioksidantnu moć i štite organizam od nastanka raka, začepljenja krvnih sudova, slobodnih radikala.
 
POMORANDŽE: Dve do četiri pomorandže dnevno može vam pomoći da se zaštitite od prehlade, snizite holesterol, sprečite i rastvorite kamenje bubrega i smanjite rizik od raka debelog creva.
 
LUBENICA: je najbolje piće za gašenje žeđi. Sastoji se od 92 odsto vode, a takođe je dupke puna ogromnim dozama glutationa, koji pomaže i pojačava naš imuni sistem. Takođe je ključni izvor likopena, oksidanta u borbi protiv raka. U lubenicama se nalazi  vitamin C i kalijum.
 
GUAVA* I PAPAJA*: Guava i papaja su vrhunski šampioni po sadržaju vitamina C. One su nedvosmisleni šampioni po njihovom visokom sadržaju vitamina C. Guava je takođe bogata vlaknima, koja pomažu u sprečavanju opstipacije (zatvorene stolice). Papaja je bogata karotinom i dobro deluje na vaš očni vid.

*GUAVA je veliki tropski crveni ili žuti jestivi plod kruškastog oblika sa američkog drveta guajava, koji ima crvenu ili žuto-zelenu ljusku sa ružičastim, belim ili žutim mesnatim tekom, koji se jede presan ili pije/jede kao zgusnuti ili želatiniran voćni sok).

*PAPAYA ili  PAWPAW je veliki jestivi plod eliptičnog ili okruglog oblika sa zimzelenog tropskog drveta, koje ima veliku krošnju lišća).
 
Pijenje hladne vode nakon obroka = rak!
 
Možete li da poverujete u to? Da to se odnosi na one koji vole da popiju hladnu vodu, a odnosi se i na vas. Lepo je imati i popiti hladno piće nakon obroka, ali hladna voda će očvrsnuti masne stvari koje ste upravo konzumirali, što će usporiti varenje. Kada te ‘naslage’ reaguju sa kiselinom, one će se razbiti i apsorbovati se u crevima brže nego čvrsta hrana i nataložiće se duž creva. Vrlo brzo, ovo će se pretvoriti u masti i dovesti do raka. Najbolje je piti toplu supu ili toplu vodu nakon obroka.
 
Ozbiljna napomena o srčanom udaru
 
PROCEDURA PRILIKOM SRČANOG UDARA
 
Žene treba da znaju da svi simptomi infarkta ne počinju sa bolovima u levoj ruci. Budite svesni intenzivnog bola u vilici. Vi nikada ne možete imati prve bolove u grudima tokom srčanog udara. Mučnina i intenzivno znojenje takođe su zajednički simptomi. Šezdeset odsto ljudi koji su imali srčani udar u snu i nikad se nisu probudili. Bol u vilici može da vas probudi i iz čvrstog sna. Budite oprezni i svesni toga.

Što više znamo, imamo bolje šanse da preživimo.

 

NAJGLEDANIJI VIDEO

Majstorica i majstor (foto:pornovideotv.net)

Majstorica i majstor

© 2010, GN Official Website. All rights reserved.

Sadržaj iz: Gastronomija, Zdravlje · Tagovi: ,

Pošaljite komentar