Artikli Komentari

GN Official Website » Hobi&Kuća » Lipljen

Lipljen

lošeonakodobrosviđa mi seodlično

Ako nemate barem malo iskustva, nemojte kretati u lov na lipljena, razigranu i sportski nastrojenu ribu koja može da vas nadmudri. Najčešće je u društvu sa pastrmkom ali je uglavnom malo nizvodnije, u vodama bogatim kiseonikom. Živi u tihim i dubokim razlivima, naročito krupniji primerci.

Lipljen (foto:www.twinpeaksadventures.com)

Lipljen (foto:www.twinpeaksadventures.com)

Hrani se faunom dna: larvama vodenih moljaca i drugih insekata, sitnim vodenim životinjicama i insektima koji iskaču iz vode i padaju na nju.

Ako je voda siromašna hranom, krupniji primerci napadaju čak i sitniju ribu.Veoma je obazriv, pa teško postaje plen sportskih ribolovaca početnika. Lovi se isključivo finim ribolovnim priborom i veštačkim mušicama, jer je lov lipljena prirodnim mamcima strogo zabranjen i kažnjiv. Posle mresta nije mnogo izbirljiv ali uglavnom napada ”mokre” mušice. Kada se digne na površinu uzima ‘’suve ” veštačke mušice.

Posebna veština u lovu ove ribe je svakako izbor veštačkih mušica, ali na obavezno manjim udicama numeracije od 12-14. Prisustvo lipljena, na nekom delu vode, opaža se karakterističnim kolutovima koje pravi na površini, praćenim karakterističnim zvukom kada padne u vodu. Mresti se u razdoblju mart – maj.

 

DRUGAČIJI STAV

Sanja o svemu

© 2010, GN Official Website. All rights reserved.

Sadržaj iz: Hobi&Kuća · Tagovi: , , , , , , , , ,

Pošaljite komentar