Artikli Komentari

GN Official Website » Vesti » Mesec Ramazan

Mesec Ramazan

lošeonakodobrosviđa mi seodlično

Počinje mesec Ramazan, kada se muslimani prepuštaju tridesetodnevnom postu i molitvi. Post traje od svitanja do večeri, dok su tokom ramazanskih noći česta rodbinska okupljanja za prazničnom trpezom.

Tunis, Keruan, džamija Sidi Ukba (foto:Goran Necin)

Tunis, Keruan, džamija Sidi Ukba (foto:Goran Necin)

Za sve islamske vernike, danas počinje mesec Ramazan, mesec posta, molitve, milosti i praštanja, kada se muslimani prepuštaju tridesetodnevnom postu, uzdržavanjem od hrane pića, ali i loših misli i dela od jutra (sufura) do večeri (iftara).

Ramazan je deveti mesec lunarnog, hidžretskog kalendara, po kome se vreme računa prema Mesecu, a ne prema Suncu. Svake godine, post započinje 10 ili, tokom prestupne godine, 11 dana ranije. Na taj način, svaki dan u godini, u određenom periodu, obuhvaćen je postom.

Postoji verovanje da se sa početkom meseca Ramazana, kapije Dženta (raja) otvaraju, a kapije Džehenema (pakla) zatvaraju, a šejtani (đavoli) budu okovani.

Veruje se i da je 27. noć Ramazana (Lejletul-kadr) najznačajnija u godini, jer je baš tokom te noći počela objava Kurana. Zato je Lejletul-kadr noć određenja, noć sudbine, pa je zato, kažu, njena vrednost “veća od hiljadu meseci u kojima nema takve noći”.

Reč je o, kako se veruje, noći kada se meleki (anđeli), uz dozvolu Gospodara, spuštaju na zemlju i smrtnicima ispunjavaju želje i daju oprost za manje grehe, pod uslovom da je oni provode u ibadetu (verujući i nadajući se).

Za Ramazan se kaže i da je “najmiliji gost” u svakoj muslimanskoj kući i da je “vredniji od hiljadu drugih meseci”.

Post je skriveno ispoljavanje vere i zbog toga je poseban, jer, kažu, u njemu nema licemerstva. Veruje se da tokom posta čovek preuzima neka božja svojstva, jer Bog ne jede, ne pije i nema potrebu za tim.

Kada se predaju postu, vernici znaju da to čine zarad Boga i da on za to posebno nagrađuje. Jelo i piće dopušteni su tokom čitave noći. Posta su oslobođeni deca, trudnice, dojilje i bolesni.

Ramazanski dani su specifični i po tome što su džamije pune tokom svih pet namaza (molitve), iako se oni mogu obavljati i u kući. Jednomesečni post vernike ne oslobađa redovnih obaveza i poslova, ali je dopušteno da se oni prilagođavaju verskim dužnostima.

Tokom ramazanskih noći, česta su rodbinska okupljanja, a trpeze su pune raznovrsne hrane iz tradicionalne muslimanske kuhinje.

Nakon tridesetodnevnog ramazanskog posta, nastupa trodnevni Ramazanski Bajram, koji se smatra velikim praznikom u islamu. To su dani kada se vernici, sretni ispunjenim obavezama prema Bogu, vraćaju svakodnevnom životu.

 

Najgledaniji video

Platila parking oralno

© 2010, GN Official Website. All rights reserved.

Sadržaj iz: Vesti · Tagovi: , , , , , ,

Pošaljite komentar