Artikli Komentari

GN Official Website » Arheologija, Svet » Najnoviji snimci Titanika

Najnoviji snimci Titanika

lošeonakodobrosviđa mi seodlično

Snimci, koji su prikazani u sudnici u Norfolku u američkoj državi Virdžinija, snimljeni su podmornicom na daljinsko upravljanje. Snimci su prikazani u okviru sudskog procesa oko vlasništva spašenih predmeta koji traje 26 godina – od kada je olupinu pronašao okeanograf Robert Balard.

Olupina Titanika (foto:Flickr)

Olupina Titanika (foto:Flickr)

“Titanik” je udario u ledeni breg na svom prvom putovanju 12. aprila 1912. godine 645 kilometara od Njufaundlenda. Više od 1.500 do 2.228 putnika i članova posade nestalo je u ledenim vodama okeana.

Naučnici, koji su učestvovali u prošlogodišnjoj ekspediciji, rekli su da su snimci najsveobuhvatniji i najkvalitetniji do sada. Ekspedicija je u potpunosti mapirala mesto gde je potonuo brod i koje se nalazi na dubini od četiri kilometra. Stručnjaci tvrde da su svi ostaci sada prvi put dokumentovani.

Novi snimci biće prikazani javnosti i pomoćiće okeanografima i arheolozima u rekonstruisanju potonuća broda. Snimci bi trebalo da pruže odgovore o stanju olupine za koju naučnici kažu da rapidno propada.

Najupečatljiviji je 3D snimak krme Titanika sa ukrasima koji propadaju, kapetanovom kadom i drvenim elemntima za koje se verovalo da su davno nestali.

Prethodni snimci “Titanika” bili su lošijeg kvaliteta i rađeni nausmice. Snimci sa proslogodišnje ekspedicije spojeni su kako bi se stvorio gotovo panoramski pogled na olupinu. Kada budu predstavljeni javnosti, snimci će moći da se gledaju kao video-igrica, uz pomoć džojstika.

“Imamo slike svega, što je izuzetno bitno. Nešto ovako nikada ranije nije urađeno u dubokom moru”, rekao je agenciji AP Vilijam Lang iz Okeanografskog instituta u Masačusetsu.

Prošlogodišnju ekspediciju organizovala je kompanija “RMS Titanik” koja ima ekskluzivna prava na spašavanje olupine i koja je do sada prikupila gotovo 6.000 predmeta čija vrednost prevazilazi 110 miliona dolara.

Američki sud presudio je prošle godine da “RMS Titanik” ima sva prava na nadoknadu za pronađene predmete ali nije odredio kako će ona biti isplaćena. Jučerašnje saslusanje organizovano je kako bi RMS Titanik dokazao da organizovanje ekspedicija i spašavanja olupina pravi vanredne troškove.

Prošlogodišnja ekspedicija je, prema procenama zvaničnika kompanije, koštala između četiri i pet miliona dolara.

Od pronalaska “Titanika”, brojne ekspedicije dolazile su do olupine kako bi je fotografisali ili prikupili predmete, uključujući i režisera filma “Titanik” Džejmsa Kamerona koji je takođe dolazio do olupine da snimi krmu i pramac.

NAJGLEDANIJI VIDEO

Majstorica i majstor (foto:pornovideotv.net)

Majstorica i majstor

© 2011, GN Official Website. All rights reserved.

Sadržaj iz: Arheologija, Svet · Tagovi: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Pošaljite komentar