Artikli Komentari

GN Official Website » Evropa, Umetnost » Otkrivena sakrivena Gojina slika

Otkrivena sakrivena Gojina slika

lošeonakodobrosviđa mi seodlično

(FOTO) Otkrivena sakrivena slika umetnika Franciska Goje. Slika pronađena ispod jednog portreta, a pretpostavlja se da je to portret Napoleonovog brata.

Francisco Goya, Don Ramon Saute (foto:freerepublic.com)

Francisco Goya, Don Ramon Saute (foto:freerepublic.com)

Do sad nepoznata slika čuvenog španskog majstora Franciska Goje (1746-1828) otkrivena je ispod jednog od njegovih remek-dela, saopštio je Rijks muzej u Amsterdamu.

Nedovršeno delo otkriveno je ispod Gojinog portreta španskog sudije Ramona Satuea pomoću nove tehnike rendgenskog snimka, javlja BBC.

Stručnjaci veruju da je reč o portretu francuskog generala, a možda čak i samog Napoleonovog brata Žozefa Bonaparte, koji je od 1808. do 1813, bio kralj Španije.

U Rijks muzeju navode da je nakon povlačenja Napoleonove vojske iz Španije i povratka kralja Ferdinanda VII na presto, slavni slikar najverovatnije prekrio portret iz političkih razloga, tj. da bi se distancirao od francuskog režima.

Budući da je služio francuskom kralju, Goja se plašio odmazde, iako je dobio zvanični oprost i ponovo je imenovan za glavnog dvorskog slikara.

Francisco Goya, The Executions of May Third, 1808 - 1814

Francisco Goya, The Executions of May Third, 1808 - 1814

Nezadovoljan autokratskim režimom Ferdinanda VII, Goja je nakon izvesnog vremena, emigrirao u Francusku gde je živeo do svoje smrti 1828.

Nepoznata slika otkrivena je novom tehnikom rendgenskog snimka koju su razvili istraživači Univerziteta u Antverpenu i Tehnološkog univerziteta u Delftu i koja je uspešno testirana pre dve godine na slici “Busen trave” Vinsenta van Goga ispod koje je tada otkriven nepoznati portret seljanke.

U međuvremenu je razvijena prenosiva verzija ovog “rendgenskog skenera” koji omogućava muzejima da ispitaju slike koje su previše osetljive da bi se njima manipulisalo.

Rendgenski snimci su otkrili da se iza Gojinog portreta dona Ramona Satuea krije “zvanični portret muškarca u uniformi”.

Detalji lica nikada nisu dovršeni, ali ordenje koje krasi uniformu ukazuje na oficira najvišeg ranga viteškog reda koji je Žozef Bonaparta ustanovio kada ga je brat, car Napoleon I, proglasio kraljem Španije.

“Samo 15 generala zajedno za Žozefom nosili su ovakvu uniformu i odličja, ali je dosad bilo nemoguće utvrditi koji od njih se nalazi na slici”, navode u amsterdamskom muzeju.

Gojin portret španskog sudije Ramona Satuea biće isložen u muzeju Boijmans van Beuningen u Roterdamu sve do otvaranja glavne zgrade Rijks muzeja 2013.

NAJGLEDANIJI VIDEO

Kompletan seks u radionici

Ona ga servisirala, on joj garažirao

© 2011, GN Official Website. All rights reserved.

Sadržaj iz: Evropa, Umetnost · Tagovi: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Pošaljite komentar