Artikli Komentari

GN Official Website » Edukativno, Hobi&Kuća, Vesti » Pasivne solarne kuće

Pasivne solarne kuće

lošeonakodobrosviđa mi seodlično

Pasivne solarne kuće nisu samo ušteda energije već pre svega, zbog obilja dnevne svetlosti, zdravo i vedro mesto za život. Solarne kuće su otvorene, prostrane, i svetle. Pravilno dizajnirana solarna kuća je udobna, topla zimi, a hladna leti.

Piše: Milenko Radović, dipl.inž.građ.

Pasivne solarne kuće (foto:www.mynewsletterbuilder.com)

Pasivne solarne kuće (foto:www.mynewsletterbuilder.com)

Pasivna solarna kuća je u gradnji ne mora biti skuplja od klasične jer suština pasivne solarne arhitekture leži u dobrom, funkcionalnom dizajnu, a ne u korišcenju neke specijalne tehnologije. Solarna kuća može značajno uštedeti, samo na grejanju od 20 do 50 odsto, a uz pažljivo projektovanje i kvalitetnu izolaciju troškovi grejanja mogu biti i do 90 odsto manji u odnosu na klasičnu kuću iste kvadrature.

Istom količinom energije možete zagrejati:

- Jednu klasičnu kuću
- Tri niskoenergetske kuće
- Sedam Pasivnih solarnih kuća

Kao što naziv govori, pasivne solarne kuće koriste toplotu sunčevih zraka za grejanje kuće bez drugih mehaničkih uredjaja. Solarna energija je čista, zdrava i besplatna. Uprkos mnogim zabludama, pravilno dizajnirana solarna kuća je topla zimi, a hladna leti. Po želji i potrebi lako se može integrisati sa aktivnim solarnim sistemima, krovnim panelima za grejanje vode ili proizvodnju električne energije.

Pasivne solarne kuće (foto:www.coachrouse.wordpress.com)

Pasivne solarne kuće (foto:www.coachrouse.wordpress.com)

Suština ovog koncepta u arhitekturi je da se poznavanjem i primenom fizičkih i prirodnih zakona (zagrevanja, hladjenja, cirkulacije vazduha i toplotne izolacije) postigne da se sama kuća ponaša kao regulator toplote.

“U kućama okrenutim ka jugu sunčevi zraci zimi prodiru u portiko (trem), ali leti sunčeva putanja ide iznad naših glava i preko krova, tako da je portiko u senci. Ako je ovo najbolja postavka, onda južna strana kuće treba da bude viša a severna niža.” (Sokrat)

“Kuća treba da se gradi tako da se ponaša kao cvet, kao lala koja otvara latice i okreće prema Suncu, kada ga ima a kada su uslovi nepovoljni da ih zatvara.”(B. Lalović)

Kod pasivne solarne arhitekture, prirodni faktori okruženja uzimaju se kao najznačajniji elementi sistema prijema energije, odnosno ponašanja zgrada kao energetskih objekata.

Dizajn pasivnih solarnih kuća se znasiva na dve jednostavne činjenice:

-Zima
Sunce izlazi na jugoistoku, ostaje nisko na južnom horizontu, i zalazi na jugozapadu.

Samo južna strana kuće dobija punu sunčevu svetlost, cilj je da što je moguće veća količina sunčevih zraka prodre u unutrašnjost kuće.

Arhitektura, pasivne solarne kuće (foto:www.inhabitat.com)

Arhitektura, pasivne solarne kuće (foto:www.inhabitat.com)

- Leto
Sunce izlazi na severo – istoku, podiže se visoko na horizontu, i zalazi na severo – zapadu.

Istočni zid i krov dobijaju najviše sunčevog zračenja, leti je naravno cilj da što manje direktnog sunčevog zračenja, a time i toplote prodre u kuću.

 

NAJGLEDANIJI VIDEO

Majstorica i majstor (foto:pornovideotv.net)

Majstorica i majstor

© 2010 – 2012, GN Official Website. All rights reserved.

Sadržaj iz: Edukativno, Hobi&Kuća, Vesti · Tagovi: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Pošaljite komentar