Artikli Komentari

GN Official Website » Edukativno, Vesti, Zdravlje » Problemi s menstruacijom – uzroci i simptomi

Problemi s menstruacijom – uzroci i simptomi

lošeonakodobrosviđa mi seodlično

Njih svakako ima cela serija: od kašnjenja menstruacije, do izostanka, bolova i pms-a. Pogledajmo uzroke i simptome.

Piše: Antonio B

Izvor: IntimateMedicine

Žene i menstruacija

Žene i menstruacija

Mesečno krvarenje

Menstruacija, što je poznajemo i kao mesečno pranjljee, menoreju, menzes, žensko pranje ili periodičko krvarenje, krvarenje je iz materice, koje se u žene javlja od puberteta do menopauze prosečno svake četiri nede. Uglavnom traje od tri do pet dana. Ako traje samo dva ili više od osam dana, verovatno se radi o poremećaju i nekoj nepravilnosti. Tokom mesečnog krvarenja materica izbaci sluznicu koja nabrekne pod uticajem progesterona, što znači da je pripremljena za prihvat oplođenog jajašca. Kada ne dođe do oplođivanja, jajašce propadne, a nabrekla sluznica postane višak te se oljušti od zida materice. Kada zid materice prekrije nova sluznica, krvarenje prestaje. Prva se menstruacija pojavi između desete i trinaeste godine, ponekad i kasnije, dakle sve negde do sedamnaeste godine, što  zavisi o razvijenosti devojke, njenom fizičkom i zdravstvenom stanju, načinu života i ostalim faktorima. Na početku je mesečno krvarenje neredovno, budući da se mladi organizam još privikava na novu funkciju, a ako se slične stvari događaju i kasnije, nešto, bez sumnje, nije u najboljem redu.

Amenoreja

To je izostanak mesečnog krvarenja koje je prirodno kod devojčica pre puberteta, u žena u trudnoći i u dama koje se približavaju menopauzi. Ako se pojavi u ostalih žena, radi se o oboljenju jajnika, materice i žlezda s unutrašnjim lučenjem. Moguće je da je reč o psihogenim smetnjama, koje su često posledica različitih emocionalnih šokova. Drugim rečima, psihogene su smetnje procesi u ljudskom telu koji su posledica nekog emotivnog stanja. I upravo emotivna neravnoteža, koja uzrokuju snažnu napetost, mogu uticati na fizičko stanje i u žena uzrokovati poremećaje sa menstruacijom. Ako menstruacije uopšte nije bilo, reč je o primarnoj amenoreji. Ako je menstruacija kasnila, reč je o sekundarnoj amenoreji. Amenoreja može biti posledica nepravilnog delovanja mozga, hipofize, štitnjače, nadbubrežnih žlezda, jajnika ili drugih delova polnih organa. Kod devojčica, koje u 13. godini ne pokazuju znakove puberteta, koje u 16. još nemaju menstruaciju ili menstruacija ne nastupi ni nakon pet godina od početka puberteta, potrebne su pretrage, budući da jedino na taj način možemo isključiti eventualno postojanje bolesti.

Dismenoreja

Dismenoreja je bol koja nastane u stomaku zbog kontrakcija (grčeva) materice u vreme menstruacije. Kod primarne dismenoreje uzrok za grčeve nije poznat, a kod sekundarne je uzrok grčeva ginekološko oboljenje. Primarna dismenoreja pogađa do 50 posto žena. Uglavnom nastupi u mladosti i može biti toliko jaka da ometa svakodnevne aktivnosti. S godinama ili nakon poroda se može smanjiti. Razlog za to je smanjeni dotok krvi u sluznicu materice. Sekundarna dismenoreja je ređa i pogađa do 25 odsto žena. Najčešći uzroci za nju su endometrioza (bujanje stanica sluznice materice izvan materice) te miomi (nemaligne izrasline na zidu materice). Glavni znak dismenoreje je bol u donjem delu stomaka, koja se može pojaviti i u obliku kontrakcija. Može biti tupa ili stalna. Ostali simptomi su glavobolja, zatvor ili proliv, slabost i povraćanje te često mokrenje. Ponekad se iz materice izluče ugrušci krvi ili delovi sluznice materice. Bol pri primarnoj dismenoreji najbolje uklanjaju nesteroidni protivupalni lekovi. Simptome može ublažiti i odmor, spavanje i redovna fizička aktivnost. Ako bolovi sprečavaju svakodnevne akivnosti, ovulacija se može sprečiti upotrebom kontraceptivnih sredstava s niskim sadržajem hormona. Lečenje sekundarne dismenoreje zavisi od uzroka.

PMS

PMS (predmenstrualni sindrom) stanje je sa brojnim znacima kao što su nervoza, razdražljivost, uznemirenost, depresija, glavobolja, oticanje tkiva i osetljivost dojki. Znakovi se javljaju od 7 do 14 dana pre početka menstruacije. Povezani su s hormonalnim promenama i promenama hemijskih tvari u telu. Hormonalna kontracepcijska sredstva umanjuju osciliranje nivoa hormona i olakšavaju probleme. Smanjen unos soli ili upotreba blagog leka za izlučivanje tečnosti (diuretika) umanjuje oticanje tkiva. Pomaže takođe smanjeno konzumiranje šećera, alkohola i kofeina i dodaci prehrani s kalcijumom i magnezijumom. Nesteroidni protivupalni lekovi pomažu pri ublažavanju glavobolje i bolova uzrokovanih grčenjem materice.

Nepravilna krvarenja iz materice

Hipermenoreja označava prejako mesečno krvarenje, što ga isto kao i hipomenoreju, koja označava preblago mesečno krvarenje, uzrokuju smetnje u delovanju jajnika. Ako žena pati od hipermenoreje, te ako uz to ima snažne bolove u donjem delu stomaka, kao lek je preporučljiviji lekadol nego aspirin, budući da aspirin utiče na brži protok krvi, što može uzrokovati još snažnija krvarenja. Krvarenje iz materice može biti prejako ili preslabo, prečesto ili neredovno. U približno 25 odsto žena uzrok je u organskim poremećajima polnih organa, a kod približno 75 odsto žena u poremećajima hormonalne ravnoteže. Svako abnormalno krvarenje razlog je za posetu kod lekara specijalista. Uz prejaka krvarenja može nastupiti i polimenoreja, pri čemu se radi o kraćem menstrualnom ciklusu, prilikom koga mesečno krvarenje nastupa svake tri nedelje. Za razliku od još jedne smetnje s nazivom oligomenoreja, kada je reč o produženom ciklusu, gde menstruacija nastupa tek svakih šest nedelja.

(napisano i uz pomoć portala ŽIVA)

Zašto se žene seksaju analno?
Kako prepoznati frigidnu ženu?
Bila sam zločesta - udari me po guzi!
Ako spavaš s njim , neće te voleti
Mora li penis zaista biti dug +20?
Žene vole da gledaju gej porniće
Koga izabrati za seks u troje?
I žene su za grupni seks
Kako je zadovoljiti prstima?
Kako razlikovati silikonske od pravih grudi
Šta muškarci vole u seksu?
Šta žene ne vole za vreme seksa?
Zašto žene vrište tokom seksa

© 2013, GN Official Website. All rights reserved.

Sadržaj iz: Edukativno, Vesti, Zdravlje · Tagovi: , , , , , , , , , , ,

Pošaljite komentar