Artikli Komentari

GN Official Website » Srbija » Rezultati popisa stanovništva u Srbiji 2011. godine

Rezultati popisa stanovništva u Srbiji 2011. godine

lošeonakodobrosviđa mi seodlično

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Dragan Vukmirović izjavio je da je popis pokazao da Srbiji ima 7.120.666 stanovnika što je 377.000 manje nego na prethodnom popisu 2002. godine.

U Srbiji ima 7.120.666 stanovnika, 377.000 manje nego na popisu 2002. (foto:Goran Necin)

U Srbiji ima 7.120.666 stanovnika, 377.000 manje nego na popisu 2002. (foto:Goran Necin)

“To su prvi rezultati koji će se delom promeniti kada dođemo do konačnih rezultata, u skladu sa obradom i metodologijom koja se sprovodi”, kazao je Vukmirović u izjavi za Radioteleviziju Srbije.

On je naveo da je osnovni razlog smanjenja stanovništva negativan prirodni priraštaj, zbog čega je skoro 300.000 stanovnika manje nego pre deset godina.

Broj popisanih stanovnika je značajno manji i zbog bojkota popisa u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, ali i zbog toga što se deo stanovnika odselio u inostranstvo, rekao je Vukmirović i istakao da je rezultat “ipak očekivan”.

Prema njegovim rečima, za 10 odsto i više smanjilo se stanovništo skoro 50 odsto opština Srbije, naročito na istoku, “počev od Banata pa naniže, u Kladovu i Majdanpeku”.

Vukmirović je rekao da će podaci o popisu biti sukcesivno objavljeni sredinom naredne godine, a u junu će biti poznati podaci o nacionalnom sastavu, veroispovesti i maternjem jeziku. Naravno s izuzetkom Albanaca iz Preševske doline koji su iz protesta zbog lošeg položaja i nerešenih problema na tom području masovno bojkotovali popis.

Tokom popisa je od 1. do 20. oktobra popisano ukupno 7.524.164 ljudi, ali je Republički zavod za statistiku ukazao da je pravi broj znatno manji jer su neki stanovnici popisani po dva puta. Najviše duplo popisanih je među studentima koji su registrovani i na roditeljskim adresama, i tamo gde žive tokom studija.

Kompletni rezultati popisa biće objavljeni dve godine po završetku popisa – do kraja 2013. godine.

Detaljnije prve rezultate (po gradovima, opštinama, okruzima) popisa stanovništva u Srbiji 2011. godine možete pogledati OVDE

NAJGLEDANIJI VIDEO

Folk pevačica iz Rume snimila kućni pornić

© 2011, GN Official Website. All rights reserved.

Sadržaj iz: Srbija · Tagovi: , , , , , , , , , , , , , , ,

3 Komentara "Rezultati popisa stanovništva u Srbiji 2011. godine"

  1. miroslav says:

    Već na niz popisa nema jasne nacionalne strukture stanovništva. Od tog se uvek beži, posebno u Vojvodini. Gde se mogu videti, najzad, ti podaci?! Možete mi i poslati na g mail.
    Miroslav Aleksić

  2. miroslava says:

    I mene interesuje odgovor na to pitanje. Pokusavam da nadjem al nigde ne mogu da vidim te podatke. Gde se moze videti nacionalna struktura stanovnistva srbije po popisu iz 2011.

Pošaljite komentar