Artikli Komentari

GN Official Website » Zdravlje » Šuga

Šuga

lošeonakodobrosviđa mi seodlično

Šuga (Scabies) je kožno, parazitno i kontagiozno oboljenje, jer oplođene ženke prelaze s jedne osobe na drugu. Prenosi se naročito noću dugim direktnim kontaktom, spavanjem u istoj postelji, ali ponekad i indirektno, zagađenim rubljem i odelom.

Izvor: savetovalistezabebe.com

Posledice svraba

Posledice svraba

Posle dugog perioda inkubacije oko mesec dana, javljaju se karakteristični znaci svrab (ujedi), tragovi češanja, vezkule u nizovima i erupcije. Svrab je stalno prisutno sa različitom intenzitetom, noću se pojačava.

Lokalizacija je karakteristična i time ukazuje na dijagnozu. Tragovi češanja mogu se videti na lateralnim stranama prstiju (60 odsto slučajeva), na spoljašnjoj ivici korena šake, na laktu, s prednje strane pazušne jame, na unutrašnjoj strani butine, na areoli bradavice, na glansu kod muškaraca, na velikim usnama stidnice kod žene.Osnovnu leziju predstavlja brazda, koju oplođena ženska iskopa u potkožici. To je mala linija dužine 0,5-2 cm, oblika cik-cak,čiju sivkastu ili crnkastu boju stvara više prljavština, nego izlučevine parazita. Vezikule poređane  u obliku niske bisera, male su bule veličine čiodine glave i nalaze se u dubini brazdi. Ponekad su zagnojene ili su sa krastama. Bez lečenja šuga se održava neograničeno dugo i komplikuje se ekcemom i kožnim infekcijama.

Postoji i šuga životinjskog porekla pogotovo mačke najpre mogu dobiti, i tako zaraza može da pređe na čoveka. Osim životinjske šuge, postoji i šuga biljnog porekla. Može da se vidi kod osoba, koja radi se žitom, parazit je mali šugarac, treba znati da se ne hrani krvlju već tkivima, sokovima domaćina.Najbolja zaštita od šuge je higijena tela i rublja.

Lečenje se sprovodi mazanjem kože antiscabiesnim preparatima, kožu treba dobro osušiti pa namazati  i postupak treba 2-3 maha ponoviti.

 

NAJGLEDANIJI VIDEO

Kompletan seks u radionici

Kompletan seks u radionici

© 2011, GN Official Website. All rights reserved.

Sadržaj iz: Zdravlje · Tagovi: , , , , , , , , , , , , ,

Pošaljite komentar