Artikli Komentari

GN Official Website » Zdravlje » Vrtoglavica

Vrtoglavica

lošeonakodobrosviđa mi seodlično

Vrtoglavica (vertigo, verto) je osećaj okretanja okoline ili osećaj okretanja osobe u odnosu na okolinu, a kada nikakvo kretanje nije prisutno, ili osećaj ljuljanja. Simptomi, uzroci, dijagnoza, terapija.

Vrtoglavica, vertigo (foto:www.life123.com)

Vrtoglavica, vertigo (foto:www.life123.com)

U svakodnevnom gorovu reč “vrtoglavica” se koristi da opiše razna stanja:

- mantanje (osećaj zamućenosti u glavi)
- nesvestice
- nestabilnost
- mučnina
- slabost
- zamućen vid

Tako da ono što je za pacijenta vrtoglavica nije i za doktora. Specijalista iz ove oblasti će pažljivim pitanjima uspeti da razluči da li se kod pacijenta radi o pravim vrtoglavicama (vertigo) ili o nekim drugim smetnjama koje zbog siromaštva jezika pacijent opisuje kao vrtoglavicu.

Simptomi

Samo manifestovanje vrtoglavice, kao i propratni simptomi se razlikuju u zavisnosti od uzroka. Zato mi koji se bavimo ispitivanjem vrtoglavica često kažemo da je dobro uzimanje podataka od pacijenta najbolji dijagnostički alat, jer se na taj način 90 odsto dijagnoza postavi.

Ovde ćemo navesti najčešće simptome vrtoglavice, tj. one koji se javljaju kod najčešćih poremećaja sistema za ravnotežu.

- ne mogu ujutru da ustanem, isto tako kad ležem u krevet moram veoma pažljivo jer mi se jako zavrti ako naglo legnem
- okretala se soba i bilo mi je veoma muka do kupatila sam jedva otišla i to uz pridržavanje vrtoglavica mi se javila kad sam ustao ujutru i ceo dan sam proveo u krevetu jer i pri najmanjem pokretu glave mi se toliko vrtelo da sam čak i povraćao
- imam povremene vrtoglavice, a kad hodam osećam da me zanosi u stranu
- imam vrtoglavice koje su praćene jakom glavoboljom
- imam kratkotrajne vrtoglavice, a kad se jave kao da mi nestane dah i srce počne brže da lupa, po nekad imam i laku mučninu i oblije me hladan znoj
ovo je samo primer nekih karakterističnih smetnji na koje se pacijenti uglavnom žale, ali naravno postoje i brojni drugi simptomi koje ovde nismo naveli, kao što su: zujanje u ušima, glavobolje, trnjenje u prstima, grčevi u nogama, vrtoglavica prilikom naglog okretanja glave . . . neki od ovih simptoma se javljaju zajedno sa vrtoglavicama, a mnogi su prisutni nezavisno od vrtoglavice koju pacijent povremeno oseća, ali su ovi simptomi deo kliničke slike istog patološkog supstrata.

Uzroci

Uzroci vrtoglavica mogu biti razni. S obzirom da je sistem za ravnotežu veoma kompleksan i obuhvata razne senzorne ulaze, a obrada ovih signala je raspoređena po raznim segmentima centralnog nervnog sistema, (može se reći da su nervni putevi sistema za ravnotežu rasprostrti po celom mozgu) razna patološka stanja mogu dovesti do poremećaja ravnoteže i pojave vrtoglavica. Uzroci u unutrašnjem uvu gde se nalazi čulo za ranotežu

- Benigni Paroksizmalni Pozicioni Vertigo (BPPV)
- Menierova bolest (endolimfatični hidrops)
- Neuronitis vestibularisa (upala vestibularnog živca ili unutrašnjeg uva)
- Neurinom akustikusa (tumor vestibularnog živca)
- Perilimfna fistula (pukotina na unutrašnjem uvu iz koje izlazi endolimfa)

Neurološke bolesti koje se manifestuju i vrtoglavicama

- Cerebelarna degeneracija
- Epilepsija
- Migrena
- Multipla Skleroza
- Moždani udar
- Vertebrobazilarna insuficijencija

Vaskularni uzroci

- Ortostatska hipotenzija
- Sinkopa

Naravno spisak je mogao da bude i iscrpniji, ali ovde smo se ograničili na najčešće uzroke vrtoglavica.

Dijagnoza

Dijagnoza vrtoglavice se postavlja najviše na osnovu anamnestičkih podataka. Naravno doktor sumnju na određeno oboljenje dopunjuje dijagnostičkim testovima i procedurama. Navešćemo neke od testova koji se najčešće primenjuju prilikom ispitivanja sistema za ravnotežu.

- Audiometrija – ispitivanje sluha
- Kalorijski test
- Rotatorni test
- Untebergerov test
- Rombergov test
- Diks-Holpajkov test
- Dopler krvnih sudova vrata i glave
- Kompjuterizovana tomografija
- Magnetna rezonanca

Naravno koriste se i brojni drugi testovi, a indikaciju za ove dijagnostičke procedure postavlja doktor na osnovu simptoma i rezultata već urađenih dijagnostičkih procedura.

Terapija

Terapija vrtoglavice zavisi od oboljenja koje je uzrokovalo pojavu vrtoglavice. BPPV se leči repozicionim manevrom. Doktor primenjuje odgovarajući repozicioni manevar u zavisnosti od toga koji je polukružni kanal zahvaćen. Takođe u određenim slučajevima gde dolazi do čestog ponavljanja vrtoglavica ili u rezistentnim slučajevima, doktor može dati pacijentu da sam izvodi neki od manevara kod kuće (kao što je Brand-Darofov manevar). Vestibularni neuronitis (kao i labirintitis) se leče vestibularnim rehabilitacionim vežbama. Pacijenti sa ovim oboljenjem, pored saveta za kretanje dobiju i program vežbi. Ove vežbe pomažu da se vestibularni sistem brže oporavi i da se pacijent brže oslobodi neprijatnih vrtoglavica. Menierova bolest se leči restriktivnim unosom soli, diureticima, a nekad je jedini način da se pacijent oslobodi nesnosnih vrtoglavica hirurška ili medikamentozna neurektomija. Ovde smo naveli samo neke bolesti, na osnovu kojih možete videti kako terapija vrtoglavica varira od vežbi do lekova, pa i hirurških intervencija; naravno u zavisnosti od oboljenja, kao i stepena izraženosti vertiginoznih smetnji.

Komplikacije

Ovde nećemo pričati o komplikacijama patoloških stanja koja dovode do vrtoglavica, nego želimo samo da ukažemo da vrtoglavica kao simptom može da bude opasna. Opasnost od vrtoglavice se ogleda u sledećem čovek može da padne, pogotovo je opasno u koliko se nalazi na nekoj visini, opasno je u koliko se napad vrtoglavice dogodi dok upravnja motornim vozilom ili nekom drugom mašinom. Zbog ovih razloga zabranjeno je upravljanje vozilom pacijentima koji imaju vrtoglavice, kao i rad na visini i drugim mestima gde vrtoglavica može da ugrozi život samog radnika ili nekog iz okoline.

Kada se obratiti lekaru?

U prethodnoj sekciji o uzrocima vrtoglavica mogli ste da vidite da je širok diapazon bolesti koje mogu izazvati vrtoglavicu te samim tim i ozbiljnost vrtoglavice koja se javlja može varirati od benignih poremećaja (kao što je BPPV), pa do ozbiljnih bolesti kao što je moždani udar. Iz tog razloga preporučujemo da se obratite lekaru u koliko imate vrtoglavice koje se povremeno javljaju ili u koliko ste imali jak napad vrtoglavice. Ovde ćemo navesti samo neke od simptoma na osnovu kojih bi obavezno trebalo potražiti stručnu pomoć.

- vrtoglavica praćena jakom glavoboljom
- zamućen vid ili dvoslike (duple slike)
- gubitak sluha
- nemogućnost govora
- slabost ruke ili noge
- poremećaj svesti
- padanje ili otežan hod
- trnjenje i mravinjanje u ekstremitetima
- bol u grudima, lupanje srca ili usporen rad srcaom
- zamućen vid ili dvoslike (duple slike)
- gubitak sluha

 

NAJGLEDANIJI VIDEO

Majstorica i majstor (foto:pornovideotv.net)

Majstorica i majstor

© 2010, GN Official Website. All rights reserved.

Sadržaj iz: Zdravlje · Tagovi: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Pošaljite komentar