Artikli Komentari

GN Official Website » Putopisi, Svet, Video novosti » Zamak “Banerman”, Njujork – SAD

Zamak “Banerman”, Njujork – SAD

lošeonakodobrosviđa mi seodlično

(VIDEO/FOTO/MAPE) Zamak Banerman nalazi se na obali reke Hadson na ostrvu Polepel (Pollepel Island), u američkoj državi Njujork. Poznat i pod nazivom “Tvrđava nad Hadsonom”, ovaj istorijski spomenik kako u prošlosti tako i danas, nije dobio svoje zasluženo mesto u interesantnoj istoriji prostora na kojem se nalazi.

Piše: Goran Necin

Foto: Mike Groll/AP

Njujork, Zamak Banerman na reci Hadson (foto:Mike Groll/AP)

Njujork, Zamak Banerman na reci Hadson (foto:Mike Groll/AP)

Polepel ostrvo je udaljeno oko 80 kilometara od grada Njujorka. Zamak je poznat i pod nazivom “Tvrđava nad Hadsonom”.

Frensis Banerman VI je kupio ostrvo 1900. godine kako bi ga koristio kao skladišni prostor u okviru svog poslovanja.

Naime, nakon Špansko-američkog rata Banerman je kupio 90 procenata viška borbenih zaliha američke vojske, uključujući i veliku količinu municije. Pošto mu skladišta u Njujorku nisu bila dovoljno velika, morao je negde drugde osigurati bezbedno mesto za kupljenu municiju.

U proleće 1901. godine on je počeo graditi na Polepelu arsenal za svoje naoružanje. Banerman sam dizajnira zgrade ali prepušta konstruktorima građevine da projekat predstave kao da je njihov. Nikada se nije saznalo zašto je tako postupio.

Najveći deo objekta je predviđen za odlaganje vojnih viškova kojima je trgovao, ali Banerman izgrađuje još jedan objekat, zamak manjih razmera, na vrhu ostrva u neposrednoj blizini glavne strukture kao svojevrsnu rezidenciju često koristeći predmete iz njegove zbirke vojnih viškova za ukrasne detalje.

Po ugledu na srednjovekovne zamkove u Evropi (foto:Mike Groll/AP)

Po ugledu na srednjovekovne zamkove u Evropi (foto:Mike Groll/AP)

Dvorac je dobro vidljiv sa obale reke pa Benermanu taj detalj služi kao svojevrsna džinovska reklama za njegov posao. Na strani zamka prema istočnoj obali Hadsona Banerman je uklesao u zid zamka natpis “Bannerman’s Island Arsenal”.

Poslovanje Arsenala je stalo 1918. godine, odnosno nakon Banermanove smrti. U avgustu 1920. godine, 200 tona školjki i praha eksplodiralo je u pomoćnim objektima uništavajući deo kompleksa. Mnogo godina kasnije, nakon potonuća trajekta Pollepel koji je služio za prevoz do ostrva prilikom oluje 1950. godine, Arsenal i ostrvo u suštini ostaju napušteni.

Ostrvo i zamak kupila je država Njujork 1967. godine nakon što je stara vojna roba uklonjena. Tokom 1968. godine pkrenute su turistički ture do ostrva. Ipak, 8. avgusta 1969 u požaru, Arsenal je uništen praktično do temelja. Ostrvo ponovo postaje neinteresantno javnosti.

Tvrđava na Hadsonu (foto:Mike Groll/AP)

Tvrđava na Hadsonu (foto:Mike Groll/AP)

Danas je zamak vlasništvo države, odnosno njujorške Agencije za parkove, rekreaciju i zaštitu istorijskih građevina. Opasan je visokim zidinama koje sada liče na gomilu ruševina, dok ruinirane kule na vrhu imaju izgled kao da su napravljene za odbijanje napada katapultima. Iako spoljni zidovi još uvek stoje, svi unutrašnji podovi i nenosivi zidovi uništeni su u požarima.

Nekoliko starih pregradnih zidova, koje tokom visokog vodostaja Hadsona nestaju pod površinom, predstavljaju veliku navigacijsku opasnost onima koji plove u blizini ostrva.

Nedavno, urađen je vodič za turu do ostrva u organizaciji Bannerman’s Castle Trust. Predivan pogled na zamak imaju svi koji putuju Severnom železnicom uz samu reku Hadson. Postoji i uočljiv informativno-turistički putokaz za one koji putuju u ovom pravcu.

Krajem decembra 2009. godine, urušili su se neki delovi zamka. Nadležni procenjuju da je šteta velika: kolapsiralo je 30-40 odsto strukture prednjeg zida, takođe urušeno je više od polovine istočnog zida. Kolika je nebriga za ovaj istorijski spomenik od strane nadležnih institucija govori i sama činjenica da je o urušavanju ostataka Tvrđave na Hadsonu nadleže obavestio jedan slučajni prolaznik, vozač motorcikla, a potom su reagovali i zvaničnici Severne železnice koja vodi duž reke Hadson u blizini zamka.

Foto galerija

Poseta Banermanov zamku

httpvh://www.youtube.com/watch?v=2A8sWKsaIAM

Video galerija

 

Њујорк, NY

NAJGLEDANIJI VIDEO

Folk pevačica iz Rume snimila kućni pornić

© 2011, GN Official Website. All rights reserved.

Sadržaj iz: Putopisi, Svet, Video novosti · Tagovi: , , , , , , ,

Pošaljite komentar